Soepen

Soep eet je vooraf aan het hoofdgerecht, het wekt de eetlust op omdat je smaakpapillen gestimuleerd worden.

Gebonden soep
Gebruik de eerste instructie van de heldere soep en maak een bouillon, in plaats van groenten kun je gesneden champignons of kippenfilet meekoken.
Laat de getrokken bouillon afkoelen.


Nu de soep maken.
Smelt een klontje boter in een pan waar je de soep in gaat maken, zodra het bruist doe je er één of twee eetlepels bloem. Goed dooroeren en laten garen tot het klontert. Doe er nu met scheutjes de koude bopillon erbij en roer het goed door tot je een romige soep hebt gekregen. Doe er de groenten of geplukt kippenvlees bij. Maak op smaak en klaar is de soep

Heldere soep
Een heldere soep is gemakkelijk, doe alle ingrediënten in de pan en laat het trekken. 

2 liter water
2 bouillonblokjes
1 zakje soepgroente
1 laurierblad met 2 kruidnagels

Laat het eerst koken en daarna op een lagere stand trekken. Wil je kip in je soep, doe er dan een poot bij en pluk later het vlees ervan af.

Ontdoe de pompoen van de schil en de pitten, snij het vruchtvlees in stukken en kook deze gaar.
Pureer dan het pompoenvlees heel fijn met een staafmixer.
Fruit in een andere pan langzaam een gesneden ui in boter, samen met twee kleingesneden knoflook tenen.
Doe hierin de rode linzen met een laagje water. Laat dit zolang garen tot de linzen gaar zijn. Voeg af en toe een beetje water bij om droogkoken te voorkomen. Zodra dit mengsel gaar is kan het al roerend bij de pompoen.
Maak het nu op smaak

1 flespompoen
1 ui
4 eetl. rode linzen
2 tenen knoflook
peper en zout

pompoensoep
met rode linzen

brandnetelsoep

Smelt de boter en fruit de fijn gesneden ui.
Voeg de bloem toe en roer het goed door tot het gaar en lobbig wordt.
Blus het af met een halve liter bouillon.
De grof gesneden bladeren van de brandnetel kunnen toegevoegd worden en pureer dit nu met de staafmixer.
Breng het op smaak met peper en zout

jonge brandnetelbladeren
1 eetl. boter
2 eetl. bloem
0,5 ltr. bouillon