300 gr. bloem
½ zakje droge gist
1 theelepel zout (afgestreken)
0.5 theelepel suiker
3 eetlepels olijfolie
100 ml. lauwe melk
50 ml. lauw water.
optie: voeg twee eetlepels droge oregano toe
Neem een half kopje lauw water. Roer een halve theelepel suiker door het water en strooi er de doge gist bij.
Zet het kopje op een warme plaats en laat het 10 minuten staan. Zeef de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden. Voeg hierbij de oregano als optie.
Giet hierin het gistmengsel. Roer ook de melk door de bloem.
Voeg de olijfolie en het zout toe. Kneed goed door tot een soepel deeg ontstaat. Is het deeg te stijf of te slap, werk het dan bij met bloem of melk. Kneep het deeg nog een goed door, het liefst op een schoon aanrecht of werkblad, bestrooid met bloem. Doe het deeg terug in de kom, dek het af met een vochtige doeken laat het op een warme plaats ongeveer 45 minuten rijzen totdat het deeg twee keer is verdubbeld.
Kneed nog eens goed door en maak er een bal van. Rol het deeg uit tot een diameter van ongeveer 35 cm. Bestuif de werkplek regelmatig met bloem tijdens het uitrollen.
Leg de deegplak op een ingevette bakplaat en maak de rand iets dikker. Dek hem af en laat het 30 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius.
Breng de vulling aan naar keuze en bak de pizza in 20 minuten af.
500 gram bloem
350 ml. water
12 gram zout
1 gram gist
1 plaatpizza of twee gewone pizza's.
Doe de gist bij het water.
Doe 275 ml. water bij de bloem ( niet andersom ) en mix het tot een glad geheel.
Doe de 75ml. water en het zout erbij en kneed het tot al het water is opgelost.
Strooi wat bloem op het aanrecht en kneed het deeg tot het niet meer plakt.
Vouw het deeg op, doe het in een afgedekte kom en laat het een half uur bij kamertemperatuur staan.
Kneed het deeg opnieuw totdat het boterzacht is.
Zet het deeg 24 uur in een afgedekte kom ( ingevet met olijfolie ) in de koelkast.
Doe het deeg in een andere kom en dek deze af, laat het twee uur rusten op kamertemperatuur.
Vul de bakplaat met het deeg. Druk en verdeel het deeg met je vingers, zodat het overal even dik is.
Bedek het deeg met verse tomatensaus en wat olijfolie.
Bak de plaatpizza 15 minuten op 220 tot 230 graden.
Doe de mozzarella er bovenop en bak de pizza nog eens twee tot drie minuten.
Serveer met verse basilicum en extra vièrge olijfolie.
400 gram preien (gewassen, in dunne ringen)
4 eetlepels kant-en-klare tomatensaus (pakje)
100 gram gerookte zalm
1 eetlepel gedroogde oregano
100 gram geraspte kaas
Verwarm de oven voor op 200°C.
Maak het pizzadeeg met de olie volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Kook ondertussen de prei een minuut in een pan water met zout.
Giet af en spoel onder koud water.
Rol het deeg uit tot een grote ronde of rechthoekige lap.
Bedek het deeg met de tomatensaus, maar laat de randen vrij.
Verdeel de zalm erover en daarover de prei.
Bestrooi de pizza met oregano en geraspte kaas.
Bak 20 tot 30 minuten onderin de oven.
1/2 bloemkool
1 ei
50 gr geraspte kaas
Peper en zout
Voor de vulling:
4 el tomatensaus
half doorgesneden witlog ( gekookt )
geraspte kaas
zongedroogde tomaat
6 kers tomaatjes
1 tl oregeano
Verwarm de oven voor op 180°C.
Snij de bloemkool in roosjes en was ze.
Rasp de bloemkool fijn. Dit kan met een handrasp, maar gaat nog sneller in een keukenmachine. Kook de bloemkool gedurende beetgaar.
Laat de gekookte bloemkool goed uitlekken. Je kunt de bloemkool het
beste in een schone theedoek stoppen en dit uitwringen. Er komt nogal
wat vocht vrij namelijk.
Meng de bloemkool met een ei en de geraspte kaas.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het mengsel over de
bakplaat. Zorg dat je een dunne en egale bodem maakt van ongeveer 25 cm
breed. Dit doe je het beste door het mengsel met de bolle kant van een
lepel aan te drukken.
Bak de bodem in ongeveer 15 tot 20 minuten goudbruin.
Haal de bloemkoolbodem uit de oven en bestrijk deze met de tomatensaus. Verdeel hierover de gekookte en goed uitgelekte witlof. Halveer de tomaatjes en verdeel deze over de bloemkoolpizza. Bak de bloemkoolpizza in 5 tot 10 minuten af.
Garneer de bloemkoolpizza met de verse basilicum.