1 komkommer
1 lente ui
1 eetlepel roomboter
1 à 2 eetlepels bloem
water
muntblaadjes
basilicumblaadjes
groente bouillonblokje
zalmsnippers
Snij de komkommer in de lengte door en haal de zaadlijsten er uit ( dit leid bij velen tot maagklachten.
Maak kleine blokjes van de komkommer en blender deze samen met de basilicum en munt blaadjes tot grove moes.
Laat het bouillonblokje smelten in een halve liter water.
Smelt nu de boter in een pan, samen met de gesneden lente ui en fruit deze blond ( niet bruin) aan.
Doe er nu een paar eetlepels bloem bij zodat het een stevige massa wordt, doe er nu de bouillon bij tot het een mooie dikte krijgt.
Blender dit nu met de staafmixer en doe er de komkommerpuree bij. Goed roeren en even laten doorwarmen.
Breng op smaak met peper en zout, maar met mate.
Vlak voor het opdienen de zalmsnippers door de soep roeren.
Dien op en leg voor de sier een munttopje op de soep.
1 flessenpompoen
1 ui
4 eetlepels rode linzen
2 tenen knoflook
koriander
cayennepeper
zout
Ontdoe de pompoen van de schil en de pitten, snij het vruchtvlees in stukken en kook deze gaar.
Pureer dan het pompoenvlees heel fijn met een staafmixer.
Fruit in een andere pan langzaam een gesneden ui in boter, samen met twee kleingesneden knoflook tenen.
Doe hierin de rode linzen met een laagje water.
Laat dit zolang garen tot de linzen gaar zijn.
Voeg af en toe een beetje water bij om droogkoken te voorkomen.
Zodra dit mengsel gaar is kan het al roerend bij de pompoen.
Maak op smaak met fijngesneden selderie, koriander, iets cayennepeper en zout
Jonge brandnetelbladeren
Klontje boter
2 eetl. Bloem
½ ltr. bouillon
Smelt de boter en fruit de fijn gesneden ui.
Voeg de bloem toe en roer het goed door tot het gaar en lobbig wordt.
Blus het af met een halve liter bouillon.
De grof gesneden bladeren van de brandnetel kunnen toegevoegd worden en pureer dit nu met de staafmixer.
Breng het op smaak met peper en zout
1 broccoli met stam
1 kleine prei
Klontje boter
2 eetl. bloem
1 ui
Koriander of bladselderij
1 bouilonblokje
Peper en zout
Snij de stam van de broccoli in dobbelsteentjes en de roosje kleiner.
Kook dit gaar en doe er een biologisch bouillonblokje bij, (gooi het kookvocht niet weg, je hebt het nog nodig!!!).
Smelt in een pan een klontje boter en doe er een gesnipperde sjalot en twee knoflookteentje bij, laat dit even smoren.
Doe er dan één of twee eetlepels bloem bij en al roerend laten garen.
Dan kan er een soeplepel kookvocht van de broccoli bij, goed roeren en beetje bij beetje kookvocht toevoegen, net zoveel als nodig is.
Doe er ook de broccoli zelf bij en blender dit goed door met de staafmixer.
Snij een kleine prei in de lengte door en dan in heel fijne plakjes.
Doe het bij de soep en laat het een kwartiertje rustig garen.
Maak het op smaak met fijngesneden koriander, selderie en eventueel peper en zout
Blad en nerf van één bloemkool
Boter
Bloem
Kookvocht
Bouillonblokje
Zout en peper
Soep maken van het blad en de nerf van de bloemkool, het kan heel simpel. Jammer dat de meeste mensen het weggooien
Snij blad en nerven klein en kook ze gaar.
Smelt boter in een andere pan samen met een gesnipperde ui en laat het licht smoren.
Doe er een eetlepel bloem bij en laat dit garen tot een roux.
Voeg nu het kookvocht van de bloemkool bladeren erbij totdat een gebonden, soepel mengsel ontstaat.
Doe er nu de nerven en bladeren bij en pureer dit geheel met de staafmixer.
Doe er een bouillonblokje bij en maak het verder op smaak met peper, zout en andere kruiden als o.a. dragon
100 gr. gedroogde abrikozen
500 gr. lamsgehakt
500 gr. tomaten
500 ml. water
4 eetlepels olijfolie
2 teentjes fijngehakte knoflook
1 eetlepel kaneelpoeder
1 eetlepel gemalen komijn
4 stengels gesneden bleekselderij
1 citroenzout en peperkoriander
Zet de abrikozen 2 uur in water om te wellen, snij ze daarna in kleine stukjes.
Verwarm de olie in een soeppan en fruit de fijngesneden knoflook ongeveer 2 minuten.
Voeg nu de kaneel en komijn toe en roer dit goed door.
Rul er nu het lamsgehakt bij en bak dit al roerend bruin.
Roer er nu de abrikozen, bleekselderij, en tomaat door en laat het op een middelhoog vuur doorsudderen
Rasp er nu de schil van een citroen bij, samen met het sap.
Doe er nu het water bij en roer het goed door.
Dek de pan af en laat het nog een half uur doorkoken op een middelmatig vuur.
Breng het verder op smaak met peper, zout en gehakte koriander