Benoodigdheden:
- 1/2 kilogram bloem of boekweitemeel en bloem gemengd
- 3 deciliter ( 3 kopjes ) melk
- 1 ei
- 20 gram gist
- mespunt zout
- 2 schepjes suiker
- stevige katoenen zak
- pan kokend water
Bereiding:
Gist en suiker samen vloeibaar roeren. Meel beetje na beetje met de melk aanmaken, tot alle klontjes er uit zijn. Ei klutsen en met de gist en het zout flink door het beslag mengen. Den zak in lauw water dompelen, uit laten druipen en vullen met het beslag. Een handbreedte boven het beslag den zak stevig dichtbinden. Den gevulden zak op zijn zijde op een bordje in het zacht kokende water leggen, zoodat hij geheel is ondergedompeld, en hem minstens twee uur laten koken met een deksel op de pan. De poffert uit den zak storten en presenteeren met boter en stroop.
Koude Jan in den zak in plakken snijden en in een weinig boter aan beide kanten bruin bakken. Desgewenscht de poffert met krenten en rozijnen bereiden.